различни категории продукти                                 👉от тук   
  
                                                                          
                              
 

Влияние на цветовете върху човека

Влияние на цветовете върху човека


Влиянието на цветовете и въздействието на техните вибрации върху човека и неговите тела е било известно от древни времена. Учениците на окултните школи са били обучавани на свещеното знание за цветовете и тяхната сила. Според преданията, цветолечението е било силно застъпено в Орфеевата школа. Учителят Петър Дънов го нарича лечение на бъдещето.
Настоящият материал има за цел не толкова да се впусне в мистичното познание за цветовете, колкото да запознае читателя с някои техни практически приложения, които се използват широко в западните страни като част от холистичната медицинска практика. Въздействието им върху различни органи и системи и тяхното функциониране е добре познато и описано в много ръководства по цветолечение.
Червен цвят – Той е символ на живота. Придава жизненост и жизнерадост, сила, смелост, постоянство, упоритост, саможертва, себеотдаване.
В чист вид червеният цвят оживотворява, а в нечист вид дразни. Когато е в излишък, предизвиква склонност към гняв.
физиологично въздействие:
Увеличава жизнеността на организма, активира кръвообращението, ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане, стимулира нервната система, сетивата и черния дроб. Силно наситеният червен цвят може да действа като стресиращ фактор и да води до дразнене и умора. Повишава също отделянето на адреналин от надбъбречните жлези.
Приложение:
Прилага се при лечение на анемия, ревматизъм, сърдечни болести, липса на жизненост, безсилие, изтощение на организма, сънливост, неправилно храносмилане.
Червеният цвят е противопоказен при остри възпаления и повишена възбудимост на нервната сисема. Препоръчва се да не се употребява самостоятелно, а след него да следва зелен, или син цвят.
Оранжев цвят – Той е символ на индивидуалността. Придава самоконтрол, уравновесеност и съобразителност, живи емоции.
В чист вид дава благородно индивидуализиране, в нечист вид стимулира егоизма.
физиологично въздействие:
Той действа по-слабо активиращо от червения цвят. Ускорява сърдечната честота, но без да повишава кръвното налягане, активира функциите на белите дробове, панкреаса, далака, стимулира калциевия метаболизъм и действа антиспастично. Подобрява храносмилането и активира щитовидната жлеза. Действието му върху нервната система е по-слабо възбуждащо от дей-ствието на червения цвят.
Приложение:
Той е основен лечебен цвят. Намира приложение при всякакъв вид заболявания, при комбинирано лечение с цветове е добре да се започва с него. Прилага се при лечение на простудни заболявания, белодробни болести, включително бронхиална астма, рахит, гърчове и спазми, травми, психични смущения, неправилно храносмилане, заболявания на панкреаса и далака, сънливост, страхови състояния.
Жълт цвят – Той е символ на интелекта. Придава яснота и мир на ума. Стимулира умствената дейност, творческите идеи и откритията.
В чист вид придава равновесие на чувствата – мир и спокойствие, а в нечист вид – болезненост на ума, корист.
Физиологично въздействие:
Той действа активиращо на двигателните нерви и мускулната дейност. Влияе благоприятно върху храносмилането, но при свръхдозиране може да причини диария, поради повишено отделяне на жлъчен сок /жлъчегонно действие/. Действа лаксативно при запек; стимулира мозъчните функции и сърдечната дейност; повишава отделянето на храчки; стимулира костното изграждане; увеличава стомашната и чревната секреция; стимулира циркулацията, черния дроб и панкреаса, очите и ушите.
Приложение:
С него може да се лекуват артрити, неврити, отоци, петна по лицето, страхови състояния, запек, фрактури. Прилага се при мускулна и нервна умора.
Противопоказен е при: остри възпаления, свръхвъзбуда, треска, диарии.

Зелен цвят – Той е символ на растенето. Придава надежда, покой, изобилие, освобождава от напрежение и повишава жизнеността. Свързва ни повече с материалния свят. Регулира електромагнитните течения в човека.
В чист вид дава растене във всяко отношение, а в нечист предизвиква съхнене, притежателност, безверие.
Физиологично въздействие:
Той повишава жизнеността, разширява капилярите и създава чувство за топлина, облекчава напрежението. Подобрява растежа и стимулира функциите на хипофизата.
Приложение:
Прилага се при лечение на болести на бъбреците, черния дроб, стомаха, хипофизата и някои болести на сърцето.
Не трябва да се употребява твърде дълго време.
Ясносин цвят – Той е символ на истината. Придава вдъхновение и вяра. Той е цвят на интуицията и най-висшите умствени дейности.
В чист вид дава подем на възвишените чувства, а в нечист вид – съмнение и безверие.
Физиологично въздействие:
Успокоява сърдечната дейност – понижава кръвното налягане, забавя пулса, успокоява нервната система, подобрява съня, подтиска болките, намалява температурата, намалява бронхиалната секреция, повишава метаболизма, действа противовъзпалително.
Приложение:
За лечение на неврастения, неспокоен сън, артериална хипертония, хроничен колит, изгаряния и нагнояване, трески, възпаления.
Тъмносин цвят – Той е символ на религиозното чувство. Придава честност, искреност, мъдрост.
В чист вид дава спокойствие, твърдост и решителност, а в нечист вид – непостоянство.
Физиологично въздействие:
Действа успокояващо на двигателните нерви, на сърдечно-съдовата система. Ускорява образуването на левкоцити и подобрява състава на кръвта.
Приложение:
За лечение на жлъчни заболявания, жълтеница, суха кашлица, пневмония.
Виолетов цвят – Той е символ на волята. Придава сила на духа, скромност, търпеливост.
В чист вид дава сила на характера, а в нечист – сила, употребена за лични цели.
Физиологично въздействие:
Поддържа калиево-натриевия баланс в организма, намалява наднормения глад, забавя растежа на туморите.
Виолетовият и синият цвят са противопоказни при заболявания със симптоми на отпадналост и изтощение.
Бял цвят – Той е символ на хармония, съвършенство и чистота. Действа повдигащо и възвисяващо. Придава доброта, благодарност и щедрост.
Физиологично въздействие:
Той има цялостно здравословно действие върху организма.
Розов цвят – Той е символ на любовта. Придава радост, нежност, дружески отношения, преданост, хуманизъм. Действа благоприятно на емоциите.
Приложение:
Действа подмладяващо, премахва признаците на стареене, забавя атеросклерозата, прилага се при гняв и повишена агресивност.
Златисто-оранжев цвят – Придава мъдрост и духовна енергия.
Златисто-жълт цвят – Дава радост и оптимизъм.
Кафяв цвят – Той е символ на земята. Дава склонност към делови отношения. Придава търпение и доброта.
Тъмносив цвят – Изразява мъка, загуба, безчувственост.
Черен цвят – Той показва състояние на почивка и покой. Предизвиква потиснатост и мрачни мисли.
Физиологично действие: депресивно.
Тъмните цветове предизвикват тъга, скръб и понижено настроение.
Светлите цветове действат успокояващо.
Ярките, наситени цветове действат активиращо, но за кратко време, след което настъпва умора.
Материалът е подготвен по беседи на Учителя Петър Дънов и по преводни материали от:
Д-р Васил Велев Д-р Светла Балтова

Няма коментари:

Абонирай се |ЗА ВСЕКИГО ПО НЕЩО – НОВИНИ, ОФЕРТИ, ЗАБАВЛЕНИЕ